Cevap dilekçesi vermeyen delil sunulabilir mi?
Cevap dilekçesini vermeyen ve ön inceleme duruşması sonuna kadar karşı delil sunmayan sanık, soruşturma aşamasında ancak HMK’nın 145. maddesi çerçevesinde, yani dilekçede gecikme amacı güdülmediğinde veya dilekçenin zamanında sunulmamasında sanığın kusuru bulunmadığı takdirde delil sunabilir.
Deliller hangi aşamada sunulur?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 139/1-c hükmüne göre, yazılı yargılamada taraflar, ön inceleme duruşmasına davetin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık belirli süre içinde, başvurularında sundukları ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmak zorundadırlar.
Cevaba cevap dilekçesinde yeni delil sunulabilir mi?
Maddeye ilişkin açıklayıcı muhtıra, iddiada ve cevap dilekçesinde bulunması gereken hususların, niteliğine uygun olması halinde cevap dilekçesinde ve ikinci cevap dilekçesinde de ele alınacağını açıkça ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle, taraflar cevap dilekçesinde ve ikinci cevap dilekçesinde delillerini sunabilirler.
Davacı delillerini ne zaman bildirmek zorundadır?
84. Yazılı yargılama usulünde davacı, dilekçesinde, iddia veya savunmasının dayanağını oluşturan esaslı vakıaları ve ispatta kullanacağı delilleri göstermek zorundadır; davalı ise cevap dilekçesinde delilleri göstermek zorundadır; cevap dilekçesini, kendisine davanın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde vermek zorundadır.
Cevap dilekçesi sunulmaması tanık dinlenir mi?
Cevap vermeyen taraf delil veya tanık sunabilir mi? Doktrinler, cevap vermeyen davalının, reddi bağlamında savunmasını kanıtlamak için karşı delil sunma hakkını tanır. Yüksek Mahkeme’nin kararları da aynı yöne işaret eder.
Cevap dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
Uygulamada, davalıların ek süre talep etmesi yaygındır. Cevap dilekçesi sunulmazsa, davacının dilekçede öne sürdüğü tüm noktalar reddedilecektir. Ancak, cevap dilekçesi sunulmazsa, hiçbir delil, kanıt veya tanık sunulmayacaktır.
Sonradan delil sunulabilir mi?
Yeni delil sunulması istemi, yargılamanın geciktirilmesi amacını taşımıyorsa veya delillerin zamanında sunulmaması ilgilinin kusuru dışında bir sebepten kaynaklanıyorsa, hâkim, gerekçesini de belirtmek kaydıyla yeni delil sunulmasına izin verebilir.
Cevap süresi içinde ikinci dilekçe verilebilir mi?
(1) Davacı, cevabın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesi vermek zorundadır; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ikinci bir cevap dilekçesi verebilir.
Cevap süresinin uzatılması delilleri de kapsar mı?
Davalı, kanunda öngörülen cevap verme süresinin uzatılmasını, talebini haklı kılan nedenleri belirterek ve gerekiyorsa delilleri de ekleyerek, iki hafta içinde mahkemeden talep etmelidir; aksi takdirde ek süre isteyemez.
Cevap dilekçesi sunulmazsa ne olur?
Davalı, cevap dilekçesinde yeni olgular (maddi ve usul hukukuna dayalı savunma belgeleri) ortaya koyarak davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır. Davalı, cevap vermezse dava düşmüş sayılır (TTK m. 128).
Cevaba cevap dilekçesinde tanık deliline dayanılır mı?
Bu delil bildirimi hükmü aynı zamanda şartname yükümlülüğünün bir gereğidir. Bu durumda, tanık delili dilekçe ve yanıt dilekçesinin “Yasal Deliller” bölümünde listelenmemişse, tanık delili güvenilir kabul edilmediği varsayılır.
Ön inceleme aşamasına kadar delil sunulur mu?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ön inceleme duruşmasından önce delillerin sunulması için belirli bir süre belirlenmesinin uygun olmadığına hükmederek, belirli bir süre belirlenmiş olsa bile soruşturma aşamasında tanık (delil) sunulmasının mümkün olduğuna karar vermiştir.
Cevap dilekçesi vermeyen davalı delil sunabilir mi?
Her taraf, dilekçelerin değişimi sırasında iddialarını ve savunmalarını genişletebilir ve yeni olgular ve deliller sunabilir. Ancak, şikayete cevap veremeyen taraf, şikayeti reddetmiş sayılacağı için yeni olgular veya deliller sunamaz.
Dava dilekçesi tebliğ edilmeden cevap dilekçesi verilebilir mi?
Davalılara dilekçe ve muvafakatname bildirilmeden görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozulması gerekir. ULUCA Hukuk Ortaklığı > Ticaret Hukuku > Davalılara dilekçe ve muvafakatname bildirilmeden görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozulması gerekir.
Cevaba cevap dilekçesinde yeni talep eklenebilir mi?
Cevap dilekçesinde talep tutarınızı artırmanız mümkün değildir. Talepte böyle bir artış beyanı dilekçeye eklenirse, bir defaya mahsus artırma hakkınızı kullanmış sayılırsınız.
Cevap dilekçesi sunulmazsa ne olur?
Davalı, cevap dilekçesinde yeni olgular (maddi ve usul hukukuna dayalı savunma belgeleri) ortaya koyarak davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır. Davalı, cevap vermezse dava düşmüş sayılır (TTK m. 128).
Dilekçeye cevap verilmezse ne olur?
Talebin kabul veya reddedilmesi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde yanıt alınamazsa, talep talep edilen yönetim tarafından reddedilmiş sayılacak ve bu silme kararına itiraz etme hakkınız olacaktır.
Sonradan delil sunulabilir mi?
Yeni delil sunulması istemi, yargılamanın geciktirilmesi amacını taşımıyorsa veya delillerin zamanında sunulmaması ilgilinin kusuru dışında bir sebepten kaynaklanıyorsa, hâkim, gerekçesini de belirtmek kaydıyla yeni delil sunulmasına izin verebilir.
Cevap dilekçesi sunmayan taraf yemin teklif edebilir mi?
Uyuşmazlık konusu vakıayı ispat için yeminden başka bir delile sahip olduğunu beyan eden taraf, yemin de edebilir.