Peçe ile namaz kılınır mı?
Keysân gibi âlimler, kadınların ihram içinde veya ihrama girmeden örtüyle namaz kılmasını ve Kâbe’yi tavaf etmesini mekruh görmüşlerdir (a.g.e., V, 24, 25; İbn Ebû Şeybe, II, 130, 131); ihramlı kadınların örtüyle dolaşmaları caiz değildir (Ebû Dâvûd, “Ḥac”, 32).
Kadinlar yüzu kapalı namaz kılabilir mi?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Çorapsız namaz kılmak günah mıdır?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çorapsız namaz kıldığı bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Salât, 91). Bu sebeple çorapsız namaz kılmakta veya namaz kıldırmakta bir sakınca yoktur. Ancak çorapsız camiye girmek sağlık ve temizlik açısından sakıncalı ise veya örf ve adetlere uygun değilse, bundan kaçınmak uygun olur.
Topuzla namaz kılmak günah mı?
Bu nedenle, kadınlar saçlarını başlarının arkasında toplayıp bağlarlarsa veya bir toka veya başka bir şeyle sabitlerlerse, saçı örtmeye yardımcı olur. Bir kadının, namaz sırasında saçları tamamen örtülü olduğu sürece, saçını topuz yaparak namaz kılması caizdir. Bu nedenle, kadınlar saçlarını başlarının arkasında toplayıp bağlarlarsa veya bir toka veya başka bir şeyle sabitlerlerse, saçı örtmeye yardımcı olur. Bir kadının, namaz sırasında saçları tamamen örtülü olduğu sürece, saçını topuz yaparak namaz kılması caizdir.
İslam dininde peçe var mı?
İslam coğrafyasında, özellikle Emevi ve Abbasi dönemlerinde kadınların dışarı çıkarken peçe taktığı bilinmektedir. Osmanlı toplumunda, özellikle büyük şehirlerdeki Müslüman kadınlar arasında peçe kullanımı yaygındı.
Kadınlar yalın ayak namaz kılabilir mi?
Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilir mi? Hanefi mezhebinde hâkim olan görüşe göre kadınların ayakları avret yeri olmadığından, topukların üstü açık olmamak şartıyla çorapsız namaz kılabilir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Hangi kadının namazı kabul olmaz?
Başka bir hadiste ise: “Allah, buluğ çağına eren kadının namazını başörtüsüsüz kabul etmez.” (Hâkim en-Neysabûrî, Müstedrek, I, 251; Ebu Dâvûd, Salat, 85, No: 641, I, 422; Tirmizî, Salat, 277, No: 377, II, 215; İbn Mâce, Tahâre, 132, No: 655, I, 214; Ahmed b.
Pijama ile namaz olur mu?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir.
Yüz tesettüre dahil mi?
Cübeyr, Atâ, Mücahid, Dahhak, Müctehid İmamlar Ebû Hanîfe, Mâlik ve Evzâî (Radıyallahu anhüm) dâhil olmak üzere İslâm âlimlerinin ekseriyetinin örtmesine gerek duymadığı yerler; “yüz ve bileklere kadar eller” şeklinde tefsir edilmiştir.
Kadın başı açık namaz kılabilir mi?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).
Kadının ayakları mahrem mi?
Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerinde yaygın olan görüşe göre, kadının elleri ve yüzü hariç bütün vücudunu örtmesi gerekir. Hanefi mezhebinin bir görüşüne göre ise ayaklar da avret kapsamı dışındadır.
Peygamberimiz başı açık namaz kıldı mı?
Peygamber (s.a.v.) günlük elbiseleriyle namazını kılmış ve ibadet esnasında herhangi bir ek veya özel elbise giymemiştir. Takkesinin üzerine sarık taktığı gibi, sarıksız takke ve takkesiz sarık da takmıştır (bkz.
Kabanla namaz kılınır mı?
İslam’da namaz için belirli bir kıyafet veya tarz yoktur.
Bilerek namaz kılmamak günah mı?
Buluğ çağına ermiş her akıllı Müslümanın namaz kılması farzdır. Onu vaktinde kılmadan, geciktirilmesini meşru kılan meşru bir mazeret olmaksızın terk etmek ve kazaya bırakmak günahtır.
Kadının yüzünü örtmesi farz mıdır?
Bunun açıklaması şudur: Alimlerin çoğunluğuna göre, kadınların ihram sırasında yüzlerini açmaları zorunludur. Zorunlu bir emir ancak başka bir zorunlu emirle çelişebilir. Bir kadının yabancı erkeklerin huzurunda hicap giymesi ve kendisini örtmesi zorunlu olmasaydı, ihram sırasında yüzünü açık bırakmasına izin verilmezdi.
Peçe giymek yasak mı?
Paylaş: S.A.S, 1 Temmuz 2014 – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Mahkeme), Fransa’daki kararında, yüzü tamamen kapatan peçe, nikabın[1] kamusal alanda takılmasının yasaklanmasını değerlendirdi.
Günlük ped ile namaz kılınabilir mi?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.