Kastamonu kökeni nereden gelir?
Başka bir görüşe göre ise Kastamonu şehri, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden adını almıştır. Gaslar veya daha iyi bilinen adıyla Kaşkalar, Kastamonu’nun ilk yerleşimcileri arasındaydı. Tumanna, o dönemde Kastamonu’da bulunan bir şehrin/bölgenin adıdır. Bu iki kelimenin birleşimi zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Kastamonu hangi boydan gelir?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Kastamonu nerenin göçmeni?
Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu, MS 14 yılında kurulmuştur. İmparatorluğun 395 yılında bölünmesiyle, tüm Anadolu gibi Bizans İmparatorluğu’na katılmıştır. Tarih öncesi çağlardan sonra, Gaslar (Gaşka Türkleri) bölgedeki (Paflagonya) Sümerlerin bilinen en eski koludur.
Kastamonu araç hangi Türk boyundan?
Araç adı ilk olarak Candaroğulları dönemine ait belgelerde karşımıza çıkmaktadır. Candaroğulları ve Osmanlılar, uzun süre Arak adını, çevre köyleri birleştiren bir şehir merkezi olarak kullanmışlardır.
Kastamonu hangi soydan?
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.
Kastamonu çepni mi?
Çepni, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.
Kastamonu yüzde kaç Türk?
13. Karadeniz’e kıyı uzunluğu bakımından en uzun kıyı şeridine sahip il Kastamonu’dur.
Kastamonu hangi beylik?
Şemsettin Yaman Candar’ın ölümünden sonra Kastamonu 1309 yılında Süleyman Paşa tarafından yeniden fethedilmiş, toprakları genişletilmiş, “Candaroğulları Beyliği” kurulmuş ve çoban yönetimi sona erdirilmiştir.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kastamonulu ünlüler kimler?
Kastamonulu ünlülerTuncay Akça. Türkiye’de Yeşilçam Sineması’nın unutulmaz filmi elbette Hababam Sınıfı’dır. … Rıfat Ilgaz. … Serdar Ortaç … Ali Osman Boyner ve Cem Boyner. … Gökçe Yıldırım. … Cihan Ünal ve Irmak Ünal. … Hüner Coşkuner.
Kastamonu hangi şehirden ayrıldı?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.
Kastamonu neden evliyalar şehri?
Kastamonu: “Evliyalar Şehri” ünvanının kaynağı Kastamonu, tarih boyunca birçok evliyanın yaşadığı ve bu topraklarda iz bıraktığı bir şehirdir. Şehir, evliyaların varlığı, manevi mirası ve etkisiyle ön plana çıkmış ve “Evliyalar Şehri” olarak anılmıştır.
Kastamonu kökeni neresi?
Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olmasına rağmen, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.
Kastamonulular hangi boy?
1. Kayı Boyu: Kayı boyunun izleri Kastamonu’nun köklü tarihine kadar uzanır. Kuzkaya Kurtkayı, Kayıköy, Ağırkayı ve Yukarıkayı gibi yerleşim yerleri Kayı boyunun bıraktığı izlerle doludur.
Kastamonuda kimler yaşadı?
MS. 11. ve 12. yüzyıllarda Bizans imparatorluk ailelerinden Komnenos’lara ait müstahkem bir yerleşim yeri olarak ortaya çıkan şehir, 1084 yılında Emir Kara Tigin Bey komutasında Türklerin eline geçti. O gün Türklerle tanışan Kastamonu, 1211 yılına kadar Bizanslılar ve Türkler arasında sürekli el değiştirdi.
Kastamonuda kimler yaşamıştır?
Antik bir yerleşim alanı olarak bilinen Kastamonu bölgesinin tarihi milattan önceye kadar uzanıyor.
Kastamonu ne zaman Türklerin eline geçti?
Kastamonu ilk kez 1105 yılında Danişmentliler döneminde Ahmet Gazi’nin oğlu Gümüş Tekin döneminde Türklerin eline geçti. Yaklaşık 100 yıl Danimarka yönetiminde kalan şehir ve çevresi 15 yıl Bizanslıların eline geçti ve 1213 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından ele geçirildi.
Kastamonulular Karadenizli mıdır?
Kastamonu Karadeniz kıyısında yer aldığı için Karadeniz bölgesine de bağlıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği nedeniyle Kastamonu, Karadeniz bölgesinin en yüksek illerinden biridir.
Kastamonu neden evliyalar şehri?
Kastamonu: “Evliyalar Şehri” ünvanının kaynağı Kastamonu, tarih boyunca birçok evliyanın yaşadığı ve bu topraklarda iz bıraktığı bir şehirdir. Şehir, evliyaların varlığı, manevi mirası ve etkisiyle ön plana çıkmış ve “Evliyalar Şehri” olarak anılmıştır.