Kaliteli bir makale nasıl yazılır?
Özgün bir konu tercih edilmeli ve yeterli literatür içeriğiyle desteklenmelidir. İlgili alandaki eksiklikler kapsamlı bir literatür taramasıyla belirlenebilir. Özgün bir konu tercih edilmiyorsa, bu açıkça belirtilmeli ve çalışmanın farklı yönleri vurgulanmalıdır. Odak tek bir konu üzerinde olmalıdır.
Makalenin iyi olduğunu nasıl anlarız?
Makaleyi değerlendirirken giriş, yöntem, sonuçlar ve tartışma bölümleri dikkatlice incelenmeli, ayrıca makale hakkında önemli bir görüş sağlayan yazının kalitesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Konunun önemi, çalışmanın amacı açıklanmalı ve konu hakkında bilinen ve bilinmeyenler açıklanmalıdır.
Makalede ilk ne yazılır?
Giriş bölümü okuyucuya çalışmanın konusu ve işlenişi hakkında ön bilgi sağlar; sonuç bölümü çalışmanın tüm sonucunu çalışmanın önemli noktalarıyla birlikte vermelidir. Kaynakça kullandığınız referans sistemine göre hazırlanmalı ve alfabetik sırayla yazılmalıdır.
İyi bir araştırma makalesi nasıl yazılır?
İyi bir özet özgün, makaleyi temsil eden ve hedef dergi için uygun şekilde düzenlenmiş olmalıdır. İlk cümle sorunu tanımlar. Amaçlar uygun ve basit bir şekilde tanımlanır. Ardından çalışmanın nasıl yürütüldüğünü açıklar ve son olarak önemli sonuçları ve en önemlisi çıkarımları açıklar.
Makale en az kaç sayfa olmalı?
Makale uzunluğu en az yaklaşık 7.500 kelime, tercihen 70.000 karakter (boşluklar dahil) olmalıdır – sayfa başına yaklaşık 3.450 karakter, 20 sayfa. Makaleler Microsoft Word kullanılarak Times New Roman, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Makaleye nasıl başlanır?
Giriş bölümü, araştırma konusunun (probleminin) tanımı, araştırmanın amacı ve önemi gibi bilgilerin yer aldığı bir sunumdur. Yöntemde, araştırma modeli belirtilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın gerçekleştirilmesinden bahsedilir.
Makalenin en zor yazılan kısmı neresidir?
Tartışma, makalenin yazılması en zor kısmıdır.
Makalenin kalitesini ne ölçer?
Immediacy Index Bu, bir dergide bu yıl yayınlanan makalelerin atıf sayısının aynı yıl yayınlanan makale sayısına oranıdır. Dergideki makalelerin sayfa hızı hakkında bilgi verir. Bu değer makale başına uygulandığından, büyük (kalın) dergiler için değer daha düşüktür.
Makalenin en belirgin özellikleri nelerdir?
Makalenin özellikleri aşağıdaki gibidir. Makale esas olarak bilgi sağlamayı veya bir fikri desteklemeyi amaçlamaktadır. Esas olarak giriş, gelişme ve sonuçtan oluşur. Basit ve açık anlatım dili kaçınılmıştır.Daha fazla unsur…•6 Temmuz 2023
Kimler makale yazabilir?
Makaleleri kim yazabilir? Sadece alanında uzman kişiler akademik makaleler yazabilir. Diğer makale türleri yeterli bilgiye sahip kişiler tarafından yazılabilir. Bu makaleler genellikle sanatsal, sosyal ve politik konuları kapsar.
Makale ile tez arasındaki fark nedir?
Makaleler, bilimsel topluluğa belirli bir araştırma konusu hakkında bilgi sağlamayı amaçlar. Makaleler, tezlerden daha kısa ve daha odaklıdır. Tez temelinde hazırlanan makaleler, tezin veya tezden bağımsız olarak yürütülen araştırmanın bir bölümünü özetleyen daha kısa ve daha odaklı bir metindir.
Makale dili nasıl olmalı?
HAZIRLANACAK MAKALELERDE UYULACAK KURALLAR. Makalenin dili Türkçe’dir. Yarışmaya katılan makaleler daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere kabul edilmemiş, yüksek lisans ve doktora tezlerinin sonucu olmamalı ve makale özetleri kongre ve sempozyum bildirilerinde kullanılmamış olmalıdır.
Makale aşamaları nelerdir?
Tıbbi makale yazım aşamaları I. Yazmadan önce; A. Hazırlık, b. Veri toplama, c. Dergi seçimi, d. Yazar seçimi ve e. Etik kuralların sağlanması.
En iyi makaleler nereden okunur?
Google Scholar olarak da bilinen Google Scholar, aradığınız konu ile ilgili birçok bilimsel makaleye ulaşabileceğiniz web sitelerinden biridir. Kullanımı oldukça kolaydır. Google Scholar’a aradığınız konu ile ilgili anahtar kelimeleri girerseniz birçok dilde birçok makale karşınıza çıkacaktır.
Orjinal makale nedir?
Orijinal (tam metin) araştırma makaleleri, bilimsel çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan orijinal bilimsel makalelerdir. Makale başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyaller ve yöntemler, sonuçlar, tartışma ve referanslardan oluşur.
Makale nasıl yazılır kısaca?
Makale genellikle bir giriş, bir ana bölüm ve bir sonuçtan oluşur. Konu girişte tanıtılır, tematik ayrıntılar gelişmede açıklanır ve tüm bilgiler sonuçta özetlenir. Makaleler genellikle ciddi ve betimleyici bir dille yazılır. Ciddi ve anlaşılır bir dil kullanılır.
En iyi makaleler nereden okunur?
Google Scholar olarak da bilinen Google Scholar, aradığınız konu ile ilgili birçok bilimsel makaleye ulaşabileceğiniz web sitelerinden biridir. Kullanımı oldukça kolaydır. Google Scholar’a aradığınız konu ile ilgili anahtar kelimeleri girerseniz birçok dilde birçok makale karşınıza çıkacaktır.
Makale içeriği nasıl olmalı?
Makale hazırlanırken geçerli bilimsel yöntemler, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. takip edilmelidir. Bilgiler uygun şekilde ve belirli bir sırayla verilmelidir. Bir makale özet, ana metnin bölümleri, bir bibliyografya ve ekler (varsa) içermelidir.
Bir yazının makale olduğunu nasıl anlarız?
Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkında bir görüş ve düşünceyi ifade etmek ve bir tezi savunup desteklemek için yazılan yazılara makale denir. Bir makale herhangi bir konu hakkında bilgi sağlamak için yazılabilir. Ayrıca, yeni bir fikir geliştirmek, o fikri desteklemek ve kanıtlamak amacıyla yazılan makalelerdir.