İkilem ne demek örnek?
Bir kişiyi istenmeyen seçeneklerden birini, genellikle iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan bir anlaşmazlık, sorun veya tartışma durumu. William Ewart Gladstone’u bir ikilemde gösteren karikatür: Bekçi köpeğinden kaçmak için tırmanırsa, adamın gazabıyla karşılaşacak, ancak adamdan kaçınmak için düşerse, köpek ona saldıracak.
Paragrafta ikilem ne demek?
İkileme, cümlenin anlamını artırmak, cümleyi güçlendirmek, daha ilgi çekici hale getirmek amacıyla aynı veya farklı sözcüklerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kelime grubudur.
Dilemma ne demekdir?
İsim. eşit derecede istenmeyen alternatifler arasında seçim yapmayı gerektiren bir durum. Herhangi bir zor veya şaşırtıcı durum veya sorun. İsim. eşit derecede istenmeyen alternatifler arasında seçim yapmayı gerektiren bir durum. Herhangi bir zor veya şaşırtıcı durum veya sorun.
İkilemde bırakmak ne demek?
İki şey arasında karar verememek.
İkileme örnekleri nelerdir?
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
İkilem türleri nelerdir?
En sık karşılaşılan ikilem türleri arasında klasik, etik ve ahlaki ikilemler yer alır.
Metinde ikileme nedir?
İkilemeler, en az iki sözcükten oluşan ve anlamı pekiştirme, genişletme, kesinleştirme gibi işlevleri olan anlamlı sözcük öbekleridir.
Saçma sapan ikileme mi?
Türkçede bazı ikilemeler benzer ve farklı anlamlara sahip sözcüklerin bir araya getirilmesiyle oluşur. Saçmalık gibi ikilemlerde kullanılan sözcüklerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemde “sapkın” sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmadığından, yalnızca “absurd” sözcüğü anlamlı kabul edilir.
İkilem nedir TDK?
İkilem TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu’na göre ikilem kelimesi, bireyi iki seçenekten birini izlemeye zorlayan istenmeyen bir durum olarak ifade edilebilir.
Etik ikilem nedir örnek?
Örneğin, bir öğretmenin iyi notlar vermek için velilerden rüşvet alması etik olmayan bir davranıştır. Etik ikilemin bir örneği, dersin zorluk seviyesini çalışkan veya ortalama öğrencilere göre ayarlayıp ayarlamayacağından emin olmayan bir öğretmenin durumudur.
İkilem kıyas nedir?
3. İkilemler – İkilem: “Komşu ve ayrık öncüllerden oluşan koşullu cümlelerden oluşturulan bir kıyastır ve öncüllerdeki seçeneklerin, yani seçeneklerin ayrı ayrı değerlendirilmesiyle elde edilen bir kıyastır.”
Dilemma hangi köken?
Kökeni. Antik Yunanca δίλημμα (dílēmma) kelimesinden alınmıştır.
İkilem ne demek paragraf?
İkileme nedir? İkileme, cümlenin anlamını güçlendirmek, kuvvetlendirmek ve daha ilgi çekici hale getirmek için aynı sözcüklerin, eşanlamlıların veya zıt anlamlıların yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime grubudur.
Hükümsüz bırakmak ne demek?
iptal etmek, iptal etmek, geri almak, geçersiz kılmak, etkin veya kalıcı varlığından yoksun bırakmak anlamına gelir.13 Kasım 2024 iptal etmek, iptal etmek, iptal etmek, geçersiz kılmak, etkin veya kalıcı varlığından yoksun bırakmak.
İkilemde kalmaya ne denir?
Kararsızlık, bir şey hakkında karar verememe veya seçim yapamama durumu olarak tanımlanabilir.
Etik ikilem nedir örnekleri?
Örneğin, bir öğretmenin iyi notlar vermek için velilerden rüşvet alması etik olmayan bir davranıştır. Etik ikilemin bir örneği, dersin zorluk seviyesini çalışkan veya ortalama öğrencilere göre ayarlayıp ayarlamayacağından emin olmayan bir öğretmenin durumudur.
Sosyal ikilem neyi anlatıyor?
Çalışmanın dayandığı “Toplumsal İkilem” belgeselinin izleyiciye iletmeyi amaçladığı en temel mesaj, tüm bu yeni teknolojilerin bilinçli kullanılmadığı takdirde bireyler için yaratabileceği büyük sorunları izleyiciye aktarmaktır.
İkilemde kalmaya ne denir?
Kararsızlık, bir şey hakkında karar verememe veya seçim yapamama durumu olarak tanımlanabilir.
İkileme sıfatı nedir?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı sözcüklerin, benzer seslerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).