İçeriğe geç

634 Sayılı Kat Malikleri Kanununa Göre Ortak Yer Nedir

Kat mülkiyeti kanununa göre ortak giderler nelerdir?

Apartmanın genel giderleri nelerdir? Apartmanın ortak giderleri; kapıcı, kaloriferci, güvenlik görevlisi, yönetici ve bahçıvan ücretleri, ana gayrimenkulün sigorta primleri, tüm ortak alanların koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri ve ortak tesislerin işletme giderleridir.

634 Sayılı kat Malikleri Kanunu’na göre ortak yerlerde yapılacak olan onarım hangi şartlara bağlıdır?

(Değişik ikinci fıkra: -5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisat işleri, dış cephe badana veya değişik renkte boyama yaptıramaz; ancak kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izni olmalıdır.

Apartmanda ortak alanlar nerelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, destekler ve taşıyıcı sisteme dahil olan tüm yerleri kapsar.

Ortak yer nedir?

Ana gayrimenkulün “ortak yerleri”, ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında bulunan, korunma ve ortaklaşa kullanma veya yararlanmaya yarayan yerlerdir ve ana gayrimenkul yapısı içindeki bağımsız bölümler üzerinde mülkiyet hakkı bulunan malikler ortak yerlerden yararlanabilir ve bu yerlere girebilirler.

Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?

Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.

Kat mülkiyetinin 20. maddesi nedir?

Madde. Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20. Buna göre, giderleri veya avans payını ödemeyen kat malikine karşı, diğer kat maliklerinden biri veya yönetici tarafından dava açılabilir ve yönetim planına, bu Kanuna ve Genel Hükümlere göre icra takibi yapılabilir.

Apartman altındaki dükkanın önü kime ait?

Apartman binalarındaki veya arsalardaki dükkanların cepheleri belediyenin kamu malı veya apartman sakinlerinin ortak alanı olabilir. Kamusal maliyetler herkese açıktır. Ortak alan olarak belirlendiğinde, bu alan tüm apartman sahiplerine aittir ve tüm sakinler tarafından kullanılabilir.

Kat mülkiyetinin 33. maddesi nedir?

Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.

Ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?

Ortak alanların işgaline ilişkin şikâyetlerin iletilebileceği kurumlar arasında belediyeler gibi yerel yönetimler, emlak ve tapu müdürlükleri ve kat mülkiyeti yöneticileri yer almaktadır. Ayrıca konut ve gayrimenkul hukuku alanında hizmet veren dernekler ve avukatlar da irtibat kişileri arasında olabilir.

Bina balkonları ortak alan mıdır?

Balkonlar ortak alanlar değildir ve Yargıtay bu konuda bir karar vermemiştir. Ancak, son Yargıtay kararlarında balkonların kapatılması veya balkon ile oturma odası arasındaki duvarın kaldırılması konusunda önemli değişiklikler olmuştur. Bu kararlar balkonların ortak alanlar olarak kabul edilmesiyle sonuçlanmıştır.

Binanın dış duvarları ortak alan mıdır?

Ortak alanlar ve yer hakları Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alanların konusunun sözleşme ile belirlenebileceği ve ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları gibi yerlerin her halükarda bu alanın içinde yer alacağı hükme bağlanmıştır.

Bina çatısı ortak alan mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alanların bir parçasıdır. İki aileli evlerde çatı katı mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.

Kat mülkiyeti kanunu 41 madde nedir?

Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı sebeplerle her zaman değiştirebilir.

Apartman kapı önü ortak alan mıdır?

Yargıtay, apartman ve mülklerde ortak geçiş alanı olarak kabul edilen kapıların önüne yerleştirilen ayakkabı ve ayakkabı raflarının kaldırılması yönündeki mahkeme kararını onayladı. Apartman ve mülklerde ortak alan olarak kabul edilmeseler de binadaki kapılar ortak geçiş alanı olarak kabul edilir.

Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?

Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi bu konuda cezai yaptırımları düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.

Apartman normal yönetim giderleri nelerdir?

Bu terim, ana mülkün olağan, rutin ve makul genel giderlerini ifade eder. Örneğin, temizlik, güvenlik, yakıt, elektrik, su, sigorta primleri vb. için maliyetler. Giderler, normal idari giderler olarak ele alınabilir.

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

İnşaat yöneticileri normal giderler olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör maliyetlerine katkıda bulunmazlar. Ancak, bazı başka maliyetler de vardır.

Kat malikleri hangi giderlere arsa payı oranında katılır?

Kat malikleri, aralarında aksi kararlaştırılmadığı takdirde, ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, kat mülkiyetindeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.

Kat mülkiyeti kanunu 33. madde nedir?

Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Parayı Elden Alan Gaziantep Escort