TDK’ye nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
TDK bazı nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı “some” dir. TDK’ya göre Bagzi falan mı? Bagzı kelimesinin doğru yazımı “some” dir. Telaffuzda baz gibi duyulsa da kelime baz olarak yazılmalı ve cümlede bu şekilde kullanılmalıdır.
Burada nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre burada kelimesinin doğru yazımı “burada”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Pekiyi nasıl yazılır TDK?
Sıfatı güçlendirmek için kullanılan “çok” sözcüğü “iyi” ve “iyi” sözcüklerinden ayrı yazılmalıdır.
TDK’nin nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmalara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: TBMM, TDK, UN, USA, TV vb.
TDK kısaltmalar nasıl yazılır?
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarındaki tüm baş harfler büyük harfle yazılır. Buna örnek olarak TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmalar arasında nokta yoktur. Ancak T.R. bir istisnadır.
Kuru yemiş nasıl yazılır?
Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan indirgemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Önsöz nasıl yazılır?
TDK web sitesinde sözlükte arama yaptığımızda, “önsöz” kelimesi sözlükte bulunmuyor. TDK’da, kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı ayrı yazılır. TDK’da, “önsöz” kelimesi bir isim olarak tanımlanır.
Hafta sonu nasıl yazılır?
TDK’ya göre hafta sonu mu yoksa hafta sonu mu? Türk Dil Kurumu’nun tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “Wochenende”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Wochenende”dir.
Akşamüstü nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.
Geç te mi geç de mi?
“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.
Her gün bitişik mi ayrı mı?
“Every Day” kelimesinin doğru yazımı TDK’ya göre “every day” kelimesinin doğru yazımı “every day”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Ye ya ayrılır mı?
Kişi adlarından sonra gelen fahri adlara eklenen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi’ye ve Enver Paşa’ya kadar.
TDK’ye ne demek?
Türk Dil Birliği – Vikipedi.
Ye harfi nasıl yazılır?
Ye (ﻱ), Arap alfabesinin yirmi sekizinci ve son harfidir.
Kocaeli’ye nasıl yazılır?
Kocaeli, Rumeli ve Tunceli bileşik sözcükleri belirsiz isim tamlaması biçiminde olmasına rağmen, günümüzde giderek daha çok “tek sözcük” olarak algılandığı için bağlaç “y” ünsüzüyle kullanılmaktadır (Kocaeli’ye, Kocaeli’yi vb.).